A Tokaj-Bodrogzug TK két tömbje közötti zöld folyosó értékelése kétéltűek és hüllők szempontjából, békamentéssel egybekötve
K-36-09-00006W

A Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzet két nagy egységből áll: 1.Tokaji-hegy és a 2.Bodrogzug egybefüggő területéből. A két egység között kertek, szőlők, illetve legelő terület hózódik, valamint egy közút. A szárazabb hegyvidéki élőhelyekről minden tavasszal békák ezrei indulnak útnak a mélyebben fekvő Bodrog ártér felé, miközben keresztezik a közutat. Ennek során békák ezrei pusztulnak el. Ugyanitt a vízisiklók is tömegesen esnek a forgalom áldozatául.
A két terület közötti beépítetlen rész jelenleg zöld folyosóként működik, még akkor is ha rengeteg áldozatot szed az út. A város tervei között azonban több olyan megnyert pályázatból finanszírozott beruházás is van, mely éppen ezt a zöld folyosót szűkíti majd be. (mintegy 4,5 milliárd forint értékben egy szabadtéri színpad, 3 hotel és egy egészségügyi központ fog felépülni. Ez leszűkíti a vándorlásukra alkalmas zöld folyosó átmérőjét, ugyanakkor lehetőséget biztosít arra, hogy a helyileg koncentráltabb problémát hatékonyabban oldjuk meg.

A probléma lokális jellegű. Ugyanakkor kiemelkedő fontosságú, hiszen a Tokaji-hegy kétéltűinek fennmaradásáról van szó. Már szinte teljesen körbe van építve a hegy, utak keretezik, és a vizes élőhelyekhez alig tudnak eljutni az itt élő állatok.

A március 6. és április 15. között kint lévő békamentő falnak köszönhetően összesen 342 békát mentettünk meg.

1.táblázat

A mentett békák faji összetétele

ásóbéka barnavarangy leveli béka erdei béka vöröshasú unka
204 122 9 6 1

Ez jóval alatta marad az általunk előzetesen becsült egyedszámnak. A vándorlásban részt vevő békák száma reálisan ettől azért jóval nagyobb, hiszen mi csak a be nem épített területeken tudtunk békafalat kifeszíteni, ugyanakkor a kertes házak kertjein át vándorló egyedek száma ettől jóval nagyobb. erre utal az, hogy az út más szakaszain nagyon sok eltaposott békával találkoztunk (1.ábra).

1.ábra

Az ásóbéka és a barnavarangy vándorlási aktivitása 2010.március 19 és április 8 között

A március 27-én végzett felmérés szerint 3 kilométeres szakaszon kereken 300 eltaposott tetemet számoltunk össze (2.ábra). A 3000 méteres szakaszt 18, egyenként 166 méteres szakaszra osztottuk, és így ábrázoltuk a békatetemek helyét.

2.ábra

Az eltaposott békák eloszlása a 3 kilométeres útszakaszon (nyíllal jelölve ahol békamentő fal volt üzemben)

Javaslatunk szerint a jelzet helyeken békaátjárókat kell létesíteni, mellyel az elütések száma radikálisan csökkenthető (3.ábra).

3.ábra

A békák feltárt vonulási iránya a Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzet két tömbje között ( a nyilak vastagsága a vonulási útvonal fontosságát is jelzi)

A projekt hatása:

• Több száz béka életét megmentettük
  • Felhívtuk a helyi döntéshozók figyelmét a békagázolásra
  • Békaátjárókat fogunk terveztetni az önkormányzattal