Támogassa munkánkat!

Számlaszámunk: 10100555-44113407
Kérjük,, ajánlja fel jövedelemadójának 1%-át egyesületünknek
Azzal is jelentősen hozzájárul munkánkhoz, ha személyi jövedelemadójának egy százalékát a mi közcélú környezet- és természetvédelmi programjainkra ajánlja fel. Adószámunk: 19125077-1-15
Köszönjük segítségét!

Hozzászólások

Utolsó üzenet: 3 hét, 4 nap volt
 • guest_3125: Kérem sehítsenek,hogy mit kell tennünk?Debrecenben a panelházunkban feltehetően denevérek vannak!
 • Erika: Kérdezni szertném, hogy mennyibe kerül a denevérek befogása? (Panelban az ablak fölött laknak)?
 • guest_5704: Szeretnék telefonos elérhetőséget
 • guest_5704: Szeretnèk elérhetőséget kérni denevér befogásához
 • guest_3349: üdvözlöm! Érdeklődnék, hogy körülbelül mennyiért fogják be a denevéreket? A lakás redőny tokjába költözött be.
 • guest_1452: Én is telefonszámot szeretnék!!!
 • guest_4921: Kedves Alapítványi Munkatársak! Örülök, hogy létrehoztak egy denevéres zöld számot. Ám ha az szerepel a honlapjukon, akkor jól elrejtették, mert sehogy sem sikerül megtalálnom. A számlaszámukat, ahova támogatást várnak, sok helyen látom az oldalon, de ami miatt megfontolnám a támogatást (a telefonszám, ami segítene), azt nem. Talán ezen a kommunikációs balfogáson jó
 • guest_5288: Segítségre lenne szükségem. 1 éve költöztem be a panel lakásomba és a konyhában a szellőzőbe beköltözött vagy már előzőleg is ott volt egy denevér. Borzalmasan IDEGESÍTŐ amikor hallom a gyermekemmel a denevér hangját.Be kellene "fogni" Valamilyen elérhetőséget kérnék, mert itt ezen az oldalon a zöld számra kattintva NEM KAPOK SEMMIT SEM!! Köszönettel. email címem:
 • Oláh Zsigmond: Segítségre lenne szükségem, egy denevér repült tegnap este a lakásunkba, és azóta sem tudjuk hogy kiment-e, Kérhetnék egy telefonszámot Önökhöz?
 • NM: Hol lehet elérni Önöket? Zöld szám, vagy bármilyen telefonszám lenne érdekes denevérmentés miatt.

Ki olvas minket

Oldalainkat 5 vendég böngészi
HirdetésA Tokaj-Bodrogzug TK két tömbje közötti zöld folyosó értékelése kétéltűek és hüllők szempontjából, békamentéssel egybekötve
K-36-09-00006W

 

 

 

A Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzet két nagy egységből áll: 1.Tokaji-hegy és a 2.Bodrogzug egybefüggő területéből. A két egység között kertek, szőlők, illetve legelő terület hózódik, valamint egy közút. A szárazabb hegyvidéki élőhelyekről minden tavasszal békák ezrei indulnak útnak a mélyebben fekvő Bodrog ártér felé, miközben keresztezik a közutat. Ennek során békák ezrei pusztulnak el. Ugyanitt a vízisiklók is tömegesen esnek a forgalom áldozatául.
A két terület közötti beépítetlen rész jelenleg zöld folyosóként működik, még akkor is ha rengeteg áldozatot szed az út. A város tervei között azonban több olyan megnyert pályázatból finanszírozott beruházás is van, mely éppen ezt a zöld folyosót szűkíti majd be. (mintegy 4,5 milliárd forint értékben egy szabadtéri színpad, 3 hotel és egy egészségügyi központ fog felépülni. Ez leszűkíti a vándorlásukra alkalmas zöld folyosó átmérőjét, ugyanakkor lehetőséget biztosít arra, hogy a helyileg koncentráltabb problémát hatékonyabban oldjuk meg.

A probléma lokális jellegű. Ugyanakkor kiemelkedő fontosságú, hiszen a Tokaji-hegy kétéltűinek fennmaradásáról van szó. Már szinte teljesen körbe van építve a hegy, utak keretezik, és a vizes élőhelyekhez alig tudnak eljutni az itt élő állatok.

A március 6. és április 15. között kint lévő békamentő falnak köszönhetően összesen 342 békát mentettünk meg.1.táblázat

A mentett békák faji összetétele

ásóbéka barnavarangy leveli béka erdei béka vöröshasú unka
204 122 9 6 1Ez jóval alatta marad az általunk előzetesen becsült egyedszámnak. A vándorlásban részt vevő békák száma reálisan ettől azért jóval nagyobb, hiszen mi csak a be nem épített területeken tudtunk békafalat kifeszíteni, ugyanakkor a kertes házak kertjein át vándorló egyedek száma ettől jóval nagyobb. erre utal az, hogy az út más szakaszain nagyon sok eltaposott békával találkoztunk (1.ábra).

 


1.ábra

Az ásóbéka és a barnavarangy vándorlási aktivitása 2010.március 19 és április 8 közöttA március 27-én végzett felmérés szerint 3 kilométeres szakaszon kereken 300 eltaposott tetemet számoltunk össze (2.ábra). A 3000 méteres szakaszt 18, egyenként 166 méteres szakaszra osztottuk, és így ábrázoltuk a békatetemek helyét.2.ábra

Az eltaposott békák eloszlása a 3 kilométeres útszakaszon (nyíllal jelölve ahol békamentő fal volt üzemben)Javaslatunk szerint a jelzet helyeken békaátjárókat kell létesíteni, mellyel az elütések száma radikálisan csökkenthető (3.ábra).


3.ábra

A békák feltárt vonulási iránya a Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzet két tömbje között ( a nyilak vastagsága a vonulási útvonal fontosságát is jelzi)


A projekt hatása:

 • Több száz béka életét megmentettük
 • Felhívtuk a helyi döntéshozók figyelmét a békagázolásra
 • Békaátjárókat fogunk terveztetni az önkormányzattal