Támogassa munkánkat!

Számlaszámunk: 10100555-44113407
Kérjük,, ajánlja fel jövedelemadójának 1%-át egyesületünknek
Azzal is jelentősen hozzájárul munkánkhoz, ha személyi jövedelemadójának egy százalékát a mi közcélú környezet- és természetvédelmi programjainkra ajánlja fel. Adószámunk: 19125077-1-15
Köszönjük segítségét!

Hozzászólások

Utolsó üzenet: 6 nap, 18 óra volt
 • guest_2098: A denevérmentő zöld szám engem is érdekelne, mert lehetetlen megtalálni az oldalon. Ez tiszta röhej.
 • guest_3119: mi a zöld szám,mertcsak a rizsa van,de nem találom!?
 • guest_7302: Helló! A konvektoromba költözött be egy állat, gyanítom, hogy denevér. Mit tegyek? Segítség! Egy lakótárs a harmadikról.
 • Pászti: folytatás: állítólag ilyen közelségben fertőzéstől/tetű,bolha stb.../ kell tartani. A "csapóajtós" megoldás ilyenkor nem lehetséges, mert maradhatnak kicsik a résben, akik ott pusztulnak és ezt nagyon nem szeretném. Miskolcról írok, kérem, aki tud, segítsen, mit lehet tenni. Télen elköltöznek???
 • Pászti: Erkélyre költözött denevéreket van aki elköltözteti Miskolcon? Társasházi erkélyplafon résébe költözött kb 15-20 denevér. Nem szeretném őket bántani, bár a purhabbal már lett volna jelentkező, aki "bevakolja őket. Én tudom, milyen kis hasznoskodók, amúgy nem is félek a kis jószágoktól, de rengeteg ürüléket szedek össze utánuk és állítólag ilyen közelségbe
 • guest_4308: Telefonszam??????????????
 • guest_4308: Telefonszam??????????????
 • guest_4308: Hol a faszban a telefonszam?????????? Hallo???????
 • guest_4308: Hol a picsaban. Telefonszam??????????
 • guest_7855: Jó napot! Hol találom ezt a hívható zöld számot?

Ki olvas minket

Oldalainkat 4 vendég böngészi
HirdetésA Natura Alapítvány bemutatásaAz alapítvány célja, hogy elősegítse a természet megismerését, a környezet- és természetvédelmi kutatásokat, és az ezen alapuló aktív természetvédelmet. Feladatának tekinti az alapítvány a természetvédelmi szemlélet erősítését, melyet népszerűsítő kampányok, ismeretterjesztő előadások, propaganda-anyagok, táborok szervezése segítségével valósít meg. Az alapítvány részt vállal a helyi és megyei önkormányzatokkal, valamint az állami szervekkel közösen kidolgozott környezetvédelmi programokban, hatásvizsgálatokban. A természet érdekeit szem előtt tartva véleményezi az önkormányzati beruházási terveket, azok ellen fellép, ha a természeti környezet veszélyeztetését észleli. Tudományos kutatási programokat indít, beleértve az adatgyűjtést, kísérletes vizsgálatokat, kezelési tervek elkészítését. Kezdeményezi természetvédelmi rekonstrukciós munkák végzését, aktivistái révén annak kivitelezését.

 

A Natura Alapítvány tevékenységének bemutatása

 

Alapítványunk 1991-ben alakult. Az alapítvány céljaként a természetvédelmet, a természetvédelmi szemlélet terjesztését és a kutatások támogatását jelöltük meg. Az alapítvány célja, hogy elősegítse a természet megismerését, a környezet- és természetvédelmi kutatásokat, és az ezen alapuló aktív természetvédelmet.
Elkészítettük a Zempléni hegység emlősfaunisztikai adatbázisát és monográfiáját. Elvégeztük a Tisza-Szamos emlőstani alapállapot felmérését.  Részt vettünk a NATURA 2000 site kijelölő programban. Emlőstani monitoring vizsgálatokat végzünk több élőhelyen is közel 10 éve. (kelet-magyarországi megyék templomai, Tisza-tó, Tiszabercel környéki Tisza-part)
Tokaj-hegyalján bányabejáratok rekonstrukcióját végeztük. Denevérvédelmi zöld számot működtettünk Debrecenben és Nyíregyházán. Kidolgoztuk a hazai denevérek monitoringjának módszertanát.
A debreceni lakótelepeken kérdőíves denevérfelmérést végeztünk. Ötezer családot kerestünk meg, melynek eredményeként több, mint száz új búvóhelyet sikerült megtalálnunk.
Szolnokon denevérvédelmi lakossági fórumot rendeztünk az önkormányzattal közösen. Elvégeztük a zempléni denevérélőhelyek felmérését, teszteltük az új denevérmonitoring módszereket.
Nyári táborokat szervezünk a Bükkben, Zemplénben, Debrecen környékén. Több természetvédelemmel foglalkozó prospektust adtunk ki. Számos diaképes előadást tartottunk iskolákban, művelődési otthonokban és kollégiumokban. Előadásokat tartottunk kúltúrotthonokban, valamint több konferencián.
Fő szervezői voltunk a UNEP/EUROBAT konferenciának, melyet Budapesten rendeztünk meg. Részt veszünk a Nemzeti Biodiverzitás Monitorozó Program denevérélőhely felmérésében.
Tagjai vagyunk a Debreceni Nagyerdő Bizottságnak, ahol feladatunk az erdészeti kezelés felügyelete és egyéb problémák kezelése.
Aláírásgyűjtő és tiltakozó kampányt szerveztünk a Tokaj környéki legelők és vízes élőhelyek védelmére, valamint egy diszkóépítés ellen.
Részt vettünk a mezőgazdasági területeken élő emlősök elterjedtségének, ökológiájának, monitoringjának vizsgálatában.
Több terület védetté nyílvánítását kezdeményeztük. Gyakorlati rehabilitációs munkákat végeztünk.
Több fotópályázatot és számos kiállítást szerveztünk, a résztvevők hatalmas érdeklődése mellett, számos látogatóval. A kiállítási anyagot az ország több helyén is bemutattuk kultúrházakban, iskolákban főiskolákon.
Nagyerdő védelmi programot indítottunk, melyben a terület kutatása, társulás térképezése és aktív védelme szerepelt. Mesterséges odúkat helyeztünk ki az erdő több pontján. Folyamatosan tagjai vagyunk a Nagyerdő Bizottságnak, ahol feladatunk az erdészeti kezelés felügyelete és egyébb problémák kezelése.
Elkészítettük a tokaji Tisza-part fehér nyárfa-sorának védetté nyilvánítási tanulmányát.
Védetté nyilvánítási javaslatot tettünk egy rakamazi öreg kocsányos tölgyre. A fa körül tereprendezést végeztünk és információs táblát helyeztünk ki.
Nemzetközi emlőstani kutatótábort szerveztünk a Zempléni-hegységben.
A tiszai cián szennyezés kapcsán emlőstani felmérést végeztünk Tiszabecstől Tokajig. Kisemlős csapdázásokkal és életjelek felkutatásával 17 emlősfaj jelenlétét mutattuk ki.
Ugyancsak a tiszai cián szennyezéssel kapcsolatosan kutatásokat végeztünk Tiszabercel-Balsa között a Hortobágyi Nemzeti Park támogatásával.
Elkészítettük a Tisza teljes magyarországi szakaszára az emlőstani bibliográfiát, közel kétezer előfordulási adattal.
Környezetvédelmi tiltakozó akciókat szerveztünk. Ezek közül a legsikeresebb egy új út és parkoló építésének megakadályozása volt, melynek során Debrecen legszebb parkerdei részeken több 100 évnél korosabb tölgyet vágtak volna ki. Sikeres volt a zempléni szivattyús erőmű elleni akciónk. Akciót indítottunk az egyetemi papírfelhasználás csökkentésére, valamint dohányfüstmentesítésére.
Aláírásgyűjtő és tiltakozó kampányt szerveztünk a Tokaj környéki legelők és vízes élőhelyek védelmére, valamint egy diszkóépítés ellen.
 • Földikutya élőhelyeket mértünk fel Hajdú-Bihar megyében, elvégeztük az egyedszámbecslésüket.
 • Aktív tagként vettünk részt a Zempléni Nemzeti Parkért Szövetségben, a nemzeti park megalakításáért. Ennek érdekében civil találkozókat és önkormányzati meghallgatásokat szerveztünk.
 • Alapítványunk vezeti a Magyar Emlőstani Adatbázist. Ez 49 ezer emlős előfordulási adatot tartalmaz.
 • Részt vettünk egy szélerőmű park környezeti hatásvizsgálatában.
 • Tanulmányt készítettünk az Európai Unió számára a védett emlősfajok magyarországi helyzetéről.
 • Részt vettünk a LIFE támogatásával a hortobágyi emlősök kutatásában.
 • Részt vettünk két természetvédelmi könyv elkészítésében (Magyarországi emlősök atlasza, A Zempléni Tájvédelmi Körzet)
 • Részt vettünk a BIHAR Közalapítvány által szerkesztett ismeretterjesztő füzet elkészítésében.
 • Tiltakozó aláírásgyűjtést és tüntetést szerveztünk egy debreceni park megszüntetése, bevásárlóközponttá alakítása ellen.
 • Elvégeztük a Bátorligeti-láp emlőstani felmérését.
 • Véleményeztük a leendő M4-es autópálya nyomvonalát.
 • Földikutya egyedszám-felmérési programot hajtottunk végre Hajdú-Bihar megyében.
 • Meghirdettük és sikerrel megszerveztük az első Zemplén-kutató Konferenciát.
 • Részt veszünk a Bodrog-köz természetvédelmi értékeinek feltárásában.
 • Az Aranyosi-völgy gerinces faunájának feltárása
 • A kisemlős közösségek változása a globális klímaváltozás hatására
 • Földikutya élőhelyek monitorozása