Támogassa munkánkat!

Számlaszámunk: 10100555-44113407
Kérjük,, ajánlja fel jövedelemadójának 1%-át egyesületünknek
Azzal is jelentősen hozzájárul munkánkhoz, ha személyi jövedelemadójának egy százalékát a mi közcélú környezet- és természetvédelmi programjainkra ajánlja fel. Adószámunk: 19125077-1-15
Köszönjük segítségét!

Hozzászólások

Utolsó üzenet: 6 nap, 18 óra volt
  • guest_2098: A denevérmentő zöld szám engem is érdekelne, mert lehetetlen megtalálni az oldalon. Ez tiszta röhej.
  • guest_3119: mi a zöld szám,mertcsak a rizsa van,de nem találom!?
  • guest_7302: Helló! A konvektoromba költözött be egy állat, gyanítom, hogy denevér. Mit tegyek? Segítség! Egy lakótárs a harmadikról.
  • Pászti: folytatás: állítólag ilyen közelségben fertőzéstől/tetű,bolha stb.../ kell tartani. A "csapóajtós" megoldás ilyenkor nem lehetséges, mert maradhatnak kicsik a résben, akik ott pusztulnak és ezt nagyon nem szeretném. Miskolcról írok, kérem, aki tud, segítsen, mit lehet tenni. Télen elköltöznek???
  • Pászti: Erkélyre költözött denevéreket van aki elköltözteti Miskolcon? Társasházi erkélyplafon résébe költözött kb 15-20 denevér. Nem szeretném őket bántani, bár a purhabbal már lett volna jelentkező, aki "bevakolja őket. Én tudom, milyen kis hasznoskodók, amúgy nem is félek a kis jószágoktól, de rengeteg ürüléket szedek össze utánuk és állítólag ilyen közelségbe
  • guest_4308: Telefonszam??????????????
  • guest_4308: Telefonszam??????????????
  • guest_4308: Hol a faszban a telefonszam?????????? Hallo???????
  • guest_4308: Hol a picsaban. Telefonszam??????????
  • guest_7855: Jó napot! Hol találom ezt a hívható zöld számot?

Ki olvas minket

Oldalainkat 16 vendég böngészi
HirdetésDenevérvédelmi zöld-telefon

Támogatások: K36-02-000456F; K36-04-00188M

 

 

 

 

Alapítványunk közel 10 éve tart fenn egy telefonos denevérmentő számot, melyen keresztül segítséget hívhatnak a denevérek által okozott problémákhoz az ingatlan tulajdonosok, illetve a bajba jutott denevéreket tudjuk menteni. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium több alkalommal ítélt meg alapítványunk számára támogatást ebben a témában.
A denevérek valamennyi faja védelmet élvez Magyarországon. Közülük 7 faj fokozottan védett. Állományaik intenzív védelme nélkül sajnos nem sikerülhet még a jelenlegi állományszintet sem fenntartani. Több denevérfaj szorosan kötődik az emberi településekhez, ami a kényszerű együttélésből fakadóan számos konfliktus forrása. Különösen igaz ez a korai denevérre, ami elterjedtségét annak köszönheti, hogy jól alkalmazkodott a városainkban lévő panel épületekhez, azokat búvóhelyül használva. Egy-egy nagyobb lakótelepen több ezer állat is élhet. Eredeti búvóhelyeit, melyek fák odvaiban vannak, egyre inkább elveszíti a ‘korszerű’ erdőgazdálkodás következtében. Ezekről a helyekről kiszorulva kényszerűen urbanizálódik. Gyakorta lakásokba, pincékbe, közintézményekbe is berepülnek denevérek, és nem ritkák a sebesülten, legyengülve megtalált állatok sem. Ezekkel a lakosság az állatkertek és nemzeti parki igazgatóságok felé fordul.
Alapítványunk szoros kapcsolatot alakított ki azokkal az intézményekkel, melyekhez a lakosság denevérügyben fordulni szokott (állatkertek, civil szervezetek, lakásszövetkezetek, egyetemek, Nemzeti Park Igazgatóságok, stb). Ezekkel megállapodtunk, hogy amennyiben denevérekkel kapcsolatos bejelentés érkezik hozzájuk, azt továbbítják felénk. A jó elérhetőség miatt egy telefonvonalat alakítottunk ki.
A legtöbb bejelentés magánházakból, lakótelepi lakásokból érkezik. A legtöbb esetben denevérbarát módon kell a betelepült denevérkolóniát eltávolítani, vagy a berepült denevért kitessékelni. Általában szükséges kisebb átalakításokat végezni, hogy megakadályozzuk a visszatérésüket.
A denevérmentés során például 2003-ban 36 alkalommal, összesen 263 denevért sikerült megmenteni, melyek természetvédelmi értéke összesen: 2.530.000 Ft. Az évek alatt több ezer denevér sikeres túlélése köszönhető a munkánknak.