Denevérvédelmi zöld-telefon

Támogatások: K36-02-000456F; K36-04-00188M

Alapítványunk közel 10 éve tart fenn egy telefonos denevérmentő számot, melyen keresztül segítséget hívhatnak a denevérek által okozott problémákhoz az ingatlan tulajdonosok, illetve a bajba jutott denevéreket tudjuk menteni. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium több alkalommal ítélt meg alapítványunk számára támogatást ebben a témában.
A denevérek valamennyi faja védelmet élvez Magyarországon. Közülük 7 faj fokozottan védett. Állományaik intenzív védelme nélkül sajnos nem sikerülhet még a jelenlegi állományszintet sem fenntartani. Több denevérfaj szorosan kötődik az emberi településekhez, ami a kényszerű együttélésből fakadóan számos konfliktus forrása. Különösen igaz ez a korai denevérre, ami elterjedtségét annak köszönheti, hogy jól alkalmazkodott a városainkban lévő panel épületekhez, azokat búvóhelyül használva. Egy-egy nagyobb lakótelepen több ezer állat is élhet. Eredeti búvóhelyeit, melyek fák odvaiban vannak, egyre inkább elveszíti a ‘korszerű’ erdőgazdálkodás következtében. Ezekről a helyekről kiszorulva kényszerűen urbanizálódik. Gyakorta lakásokba, pincékbe, közintézményekbe is berepülnek denevérek, és nem ritkák a sebesülten, legyengülve megtalált állatok sem. Ezekkel a lakosság az állatkertek és nemzeti parki igazgatóságok felé fordul.
Alapítványunk szoros kapcsolatot alakított ki azokkal az intézményekkel, melyekhez a lakosság denevérügyben fordulni szokott (állatkertek, civil szervezetek, lakásszövetkezetek, egyetemek, Nemzeti Park Igazgatóságok, stb). Ezekkel megállapodtunk, hogy amennyiben denevérekkel kapcsolatos bejelentés érkezik hozzájuk, azt továbbítják felénk. A jó elérhetőség miatt egy telefonvonalat alakítottunk ki.
A legtöbb bejelentés magánházakból, lakótelepi lakásokból érkezik. A legtöbb esetben denevérbarát módon kell a betelepült denevérkolóniát eltávolítani, vagy a berepült denevért kitessékelni. Általában szükséges kisebb átalakításokat végezni, hogy megakadályozzuk a visszatérésüket.
A denevérmentés során például 2003-ban 36 alkalommal, összesen 263 denevért sikerült megmenteni, melyek természetvédelmi értéke összesen: 2.530.000 Ft. Az évek alatt több ezer denevér sikeres túlélése köszönhető a munkánknak.