Fotókiállítás a Tisza természeti értékeiről

KAC 022090-01/2000 támogatásával

A Tisza és ártere hazánk legszebb tájai közé tartozik. Az egyedülálló tájképi értéken túl természeti értékekben is rendkívül gazdag a terület. Az itt élő lakosság azonban a tájképi értékek mellett szinte nem ismeri az itt élő növény és állatvilág színes változatosságát. Az ártéri erdők nehezen megközelíthetőek, gyakran áthatolhatatlan sűrűségűek.

Számos tiszai, Tisza parti túra alkalmával készített fotók segítségével elkészítettük a terület természeti értékeit bemutató kiállítási anyagunkat. A kapott támogatást útiköltségre, film vásárlására, a képek kidolgozására és keretezésére, valamint egyéb kapcsolódó költségek fedezésére fordítottuk.

Az anyag első bemutatására Szolnokon került sor, a Városi Helyőrségi Művelődési Központban. A széles publicitást kapott kiállítás nagy sikerrel zárult. A képek egy részét november végén a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumában tekinthették meg az érdeklődők. 2001. májusában Németországban, egy magyar klubban állítottuk ki. A fotókiállítás anyaga könnyen szállítható, így a jövőben további helyeken is szeretnénk azt kiállítani.

Tokaj-hegyalja Világörökség fotókiállítás

„Fénnyel írt világörökség”

A program a Zöld Forrás K-36-03-00029T támogatásával valósult meg

Tokaj-hegyalja hazánk legszebb tájai közé tartozik. Az egyedülálló tájképi értéken túl természeti értékekben is rendkívül gazdag a terület. Méltán nyerte el a Világörökség címet. Sajnos azonban még a természetvédők köreiben sem igazán ismert, különösen a Bodrog-zug. Az utóbbi hónapokban nagyon sokat hallottunk a Tokajról, de leginkább csak a bor jut mindenkinekeszébe, pedig a meredek hegyoldalak, ahol már nincs szőlőtermelés, igazi botanikai kincseket rejtenek. Ezen értékek bemutatására állítottunk össze egy kiállítást. A kiállítási anyag a Tiszán, a Tokaji-hegyen, és a környékbeli falvakban készült fotókból állt össze. A fotók kisebbik része a tájat mutatta be a négy évszak változatosságán keresztül, a nagyobbik rész pedig a legjellemzőbb állatok és növények szépségét hangsúlyozta, illetve a kultúrális értékek és a természet együttélésére helyezte a hangsúlyt.

A kiállításon 30 x 40 cm-es nagyságú képeket készítettünk, melyek 40x50 cm-es méretű keretbe kerültek. Az elkészült kiállítási anyagot két helyen is bemutattuk:

Sárospatak 2004. 06.12.-30.Művelődési Központ

Tokaj 2004.09.18.-31. Tokaji Múzeum