Támogassa munkánkat!

Számlaszámunk: 10100555-44113407
Kérjük,, ajánlja fel jövedelemadójának 1%-át egyesületünknek
Azzal is jelentősen hozzájárul munkánkhoz, ha személyi jövedelemadójának egy százalékát a mi közcélú környezet- és természetvédelmi programjainkra ajánlja fel. Adószámunk: 19125077-1-15
Köszönjük segítségét!

Hozzászólások

Utolsó üzenet: 3 hét, 4 nap volt
  • guest_3125: Kérem sehítsenek,hogy mit kell tennünk?Debrecenben a panelházunkban feltehetően denevérek vannak!
  • Erika: Kérdezni szertném, hogy mennyibe kerül a denevérek befogása? (Panelban az ablak fölött laknak)?
  • guest_5704: Szeretnék telefonos elérhetőséget
  • guest_5704: Szeretnèk elérhetőséget kérni denevér befogásához
  • guest_3349: üdvözlöm! Érdeklődnék, hogy körülbelül mennyiért fogják be a denevéreket? A lakás redőny tokjába költözött be.
  • guest_1452: Én is telefonszámot szeretnék!!!
  • guest_4921: Kedves Alapítványi Munkatársak! Örülök, hogy létrehoztak egy denevéres zöld számot. Ám ha az szerepel a honlapjukon, akkor jól elrejtették, mert sehogy sem sikerül megtalálnom. A számlaszámukat, ahova támogatást várnak, sok helyen látom az oldalon, de ami miatt megfontolnám a támogatást (a telefonszám, ami segítene), azt nem. Talán ezen a kommunikációs balfogáson jó
  • guest_5288: Segítségre lenne szükségem. 1 éve költöztem be a panel lakásomba és a konyhában a szellőzőbe beköltözött vagy már előzőleg is ott volt egy denevér. Borzalmasan IDEGESÍTŐ amikor hallom a gyermekemmel a denevér hangját.Be kellene "fogni" Valamilyen elérhetőséget kérnék, mert itt ezen az oldalon a zöld számra kattintva NEM KAPOK SEMMIT SEM!! Köszönettel. email címem:
  • Oláh Zsigmond: Segítségre lenne szükségem, egy denevér repült tegnap este a lakásunkba, és azóta sem tudjuk hogy kiment-e, Kérhetnék egy telefonszámot Önökhöz?
  • NM: Hol lehet elérni Önöket? Zöld szám, vagy bármilyen telefonszám lenne érdekes denevérmentés miatt.

Ki olvas minket

Oldalainkat 6 vendég böngészi
HirdetésA korai denevérek búvóhely feltérképezése a debreceni lakótelepeken

A 018029-01/1999


A korai denevér egész Európában előforduló, de veszélyeztetett faj. Hazánkban még a leggyakoribb denevérnek számít, ami elterjedtségét annak köszönheti, hogy jól alkalmazkodott a városainkban lévő panel épületekhez, azokat búvóhelyül használva. Egy-egy nagyobb lakótelepen több ezer állat is élhet. Eredeti búvóhelyeit, melyek fák odvaiban vannak, egyre inkább elveszíti a ‘korszerű’ erdőgazdálkodás következtében. A korai denevér védett, eszmei értéke 10.000 Ft. Az emberhez való közelsége miatt azonban éppen ez az a faj, amely a legsebezhetőbb és éppen ezért a legtöbb figyelést, védelmet érdemli. Az emberek általában ezzel a fajjal kerülnek kapcsolatba, mikor az berepül a lakásokba.
Alapítványunk célkitűzése az volt, hogy a lakosságban tudatosítsuk, hogy közvetlen közelünkben, a városokban és falvakban is élnek denevérek, és azokkal meg kell tanulnunk együtt élni.
Kértük a lakosságot, hogy jelezze címünkön, ha lakóhelyükön denevérek búvóhelyét fedezik fel, hogy tanácsot és gyakorlati segítséget adhassunk a védelmük érdekében. A korai denevér védelmén keresztül szerettük volna felhívni a figyelmet valamennyi denevér védelmére.
Debrecenben egy felmérő munkával egybekötött propaganda munkát végeztünk. Elkészítettünk egy rövid információs brosúrát (mellékelve), melyben a faj rövid leírása, védelmének lehetőségei, valamint a felmerülő problémák megoldási lehetőségei szerepeltek. A kiadvány hátoldalán egy kérdőív szerepel, melyet a lakosok térítésmentesen címünkre postázhattak. A kérdőív segítségével az emberek denevérekhez való viszonyulásáról szerettünk volna képet alkotni, továbbá a lakosok által ismert denevérbúvóhelyekre kérdeztünk rá. A visszaérkező kérdőívek alapján felkerestük azokat a lakásokat, ahol a panelelemek között denevérek tanyáznak. Itt személyes meggyőzés segítségével sok esetben sikerült eloszlatni a tévhiteket és félelmeket a denevérekkel kapcsolatban. Ahol ez nem volt lehetséges, ott áttelepítettük a denevéreket egy másik búvóhelyre. A brossúrát a postaládákba szórtuk ki.
Összesen 288 válaszlevelezőlap érkezett vissza. A válaszolók 54%-a üdvözölte a tevékenységünket és örült a denevérek jelenlétének. Az emberek 33%-a negatívan viszonyul a denevérekhez és többnyire kérik, hogy távolítsuk el a házukból. A válaszolók 19%-a tőlünk hallott először arról, hogy denevérek élnek a lakótelepen. 73 új denevérbúvóhelyet sikerült megtalálnunk ezen kérdőívek segítségével.