Támogassa munkánkat!

Számlaszámunk: 10100555-44113407
Kérjük,, ajánlja fel jövedelemadójának 1%-át egyesületünknek
Azzal is jelentősen hozzájárul munkánkhoz, ha személyi jövedelemadójának egy százalékát a mi közcélú környezet- és természetvédelmi programjainkra ajánlja fel. Adószámunk: 19125077-1-15
Köszönjük segítségét!

Hozzászólások

Utolsó üzenet: 6 nap, 18 óra volt
  • guest_2098: A denevérmentő zöld szám engem is érdekelne, mert lehetetlen megtalálni az oldalon. Ez tiszta röhej.
  • guest_3119: mi a zöld szám,mertcsak a rizsa van,de nem találom!?
  • guest_7302: Helló! A konvektoromba költözött be egy állat, gyanítom, hogy denevér. Mit tegyek? Segítség! Egy lakótárs a harmadikról.
  • Pászti: folytatás: állítólag ilyen közelségben fertőzéstől/tetű,bolha stb.../ kell tartani. A "csapóajtós" megoldás ilyenkor nem lehetséges, mert maradhatnak kicsik a résben, akik ott pusztulnak és ezt nagyon nem szeretném. Miskolcról írok, kérem, aki tud, segítsen, mit lehet tenni. Télen elköltöznek???
  • Pászti: Erkélyre költözött denevéreket van aki elköltözteti Miskolcon? Társasházi erkélyplafon résébe költözött kb 15-20 denevér. Nem szeretném őket bántani, bár a purhabbal már lett volna jelentkező, aki "bevakolja őket. Én tudom, milyen kis hasznoskodók, amúgy nem is félek a kis jószágoktól, de rengeteg ürüléket szedek össze utánuk és állítólag ilyen közelségbe
  • guest_4308: Telefonszam??????????????
  • guest_4308: Telefonszam??????????????
  • guest_4308: Hol a faszban a telefonszam?????????? Hallo???????
  • guest_4308: Hol a picsaban. Telefonszam??????????
  • guest_7855: Jó napot! Hol találom ezt a hívható zöld számot?

Ki olvas minket

Oldalainkat 2 vendég böngészi
HirdetésA korai denevérek búvóhely feltérképezése a debreceni lakótelepeken

A 018029-01/1999


A korai denevér egész Európában előforduló, de veszélyeztetett faj. Hazánkban még a leggyakoribb denevérnek számít, ami elterjedtségét annak köszönheti, hogy jól alkalmazkodott a városainkban lévő panel épületekhez, azokat búvóhelyül használva. Egy-egy nagyobb lakótelepen több ezer állat is élhet. Eredeti búvóhelyeit, melyek fák odvaiban vannak, egyre inkább elveszíti a ‘korszerű’ erdőgazdálkodás következtében. A korai denevér védett, eszmei értéke 10.000 Ft. Az emberhez való közelsége miatt azonban éppen ez az a faj, amely a legsebezhetőbb és éppen ezért a legtöbb figyelést, védelmet érdemli. Az emberek általában ezzel a fajjal kerülnek kapcsolatba, mikor az berepül a lakásokba.
Alapítványunk célkitűzése az volt, hogy a lakosságban tudatosítsuk, hogy közvetlen közelünkben, a városokban és falvakban is élnek denevérek, és azokkal meg kell tanulnunk együtt élni.
Kértük a lakosságot, hogy jelezze címünkön, ha lakóhelyükön denevérek búvóhelyét fedezik fel, hogy tanácsot és gyakorlati segítséget adhassunk a védelmük érdekében. A korai denevér védelmén keresztül szerettük volna felhívni a figyelmet valamennyi denevér védelmére.
Debrecenben egy felmérő munkával egybekötött propaganda munkát végeztünk. Elkészítettünk egy rövid információs brosúrát (mellékelve), melyben a faj rövid leírása, védelmének lehetőségei, valamint a felmerülő problémák megoldási lehetőségei szerepeltek. A kiadvány hátoldalán egy kérdőív szerepel, melyet a lakosok térítésmentesen címünkre postázhattak. A kérdőív segítségével az emberek denevérekhez való viszonyulásáról szerettünk volna képet alkotni, továbbá a lakosok által ismert denevérbúvóhelyekre kérdeztünk rá. A visszaérkező kérdőívek alapján felkerestük azokat a lakásokat, ahol a panelelemek között denevérek tanyáznak. Itt személyes meggyőzés segítségével sok esetben sikerült eloszlatni a tévhiteket és félelmeket a denevérekkel kapcsolatban. Ahol ez nem volt lehetséges, ott áttelepítettük a denevéreket egy másik búvóhelyre. A brossúrát a postaládákba szórtuk ki.
Összesen 288 válaszlevelezőlap érkezett vissza. A válaszolók 54%-a üdvözölte a tevékenységünket és örült a denevérek jelenlétének. Az emberek 33%-a negatívan viszonyul a denevérekhez és többnyire kérik, hogy távolítsuk el a házukból. A válaszolók 19%-a tőlünk hallott először arról, hogy denevérek élnek a lakótelepen. 73 új denevérbúvóhelyet sikerült megtalálnunk ezen kérdőívek segítségével.