Utolsó üzenet: 1 hónap, 2 hét volt
  • guest_7270: ez egy marha regi cikk. vigyetek az allatkertbe!
  • guest_8612: Denevér ügyben kit hívhatok? Nem találok telefonszámot.
  • guest_2945: Kit hívhatok?
  • guest_2945: Mit tegyek?
  • guest_2945: Pincében köröz egy denevér; elkapni nem tudom, mert a fény elől bebújik a plafont képező zsalutéglák közé.

A korai denevérek búvóhely feltérképezése a debreceni lakótelepeken

A 018029-01/1999

A korai denevér egész Európában előforduló, de veszélyeztetett faj. Hazánkban még a leggyakoribb denevérnek számít, ami elterjedtségét annak köszönheti, hogy jól alkalmazkodott a városainkban lévő panel épületekhez, azokat búvóhelyül használva. Egy-egy nagyobb lakótelepen több ezer állat is élhet. Eredeti búvóhelyeit, melyek fák odvaiban vannak, egyre inkább elveszíti a ‘korszerű’ erdőgazdálkodás következtében. A korai denevér védett, eszmei értéke 10.000 Ft. Az emberhez való közelsége miatt azonban éppen ez az a faj, amely a legsebezhetőbb és éppen ezért a legtöbb figyelést, védelmet érdemli. Az emberek általában ezzel a fajjal kerülnek kapcsolatba, mikor az berepül a lakásokba.
Alapítványunk célkitűzése az volt, hogy a lakosságban tudatosítsuk, hogy közvetlen közelünkben, a városokban és falvakban is élnek denevérek, és azokkal meg kell tanulnunk együtt élni.
Kértük a lakosságot, hogy jelezze címünkön, ha lakóhelyükön denevérek búvóhelyét fedezik fel, hogy tanácsot és gyakorlati segítséget adhassunk a védelmük érdekében. A korai denevér védelmén keresztül szerettük volna felhívni a figyelmet valamennyi denevér védelmére.
Debrecenben egy felmérő munkával egybekötött propaganda munkát végeztünk. Elkészítettünk egy rövid információs brosúrát (mellékelve), melyben a faj rövid leírása, védelmének lehetőségei, valamint a felmerülő problémák megoldási lehetőségei szerepeltek. A kiadvány hátoldalán egy kérdőív szerepel, melyet a lakosok térítésmentesen címünkre postázhattak. A kérdőív segítségével az emberek denevérekhez való viszonyulásáról szerettünk volna képet alkotni, továbbá a lakosok által ismert denevérbúvóhelyekre kérdeztünk rá. A visszaérkező kérdőívek alapján felkerestük azokat a lakásokat, ahol a panelelemek között denevérek tanyáznak. Itt személyes meggyőzés segítségével sok esetben sikerült eloszlatni a tévhiteket és félelmeket a denevérekkel kapcsolatban. Ahol ez nem volt lehetséges, ott áttelepítettük a denevéreket egy másik búvóhelyre. A brossúrát a postaládákba szórtuk ki.
Összesen 288 válaszlevelezőlap érkezett vissza. A válaszolók 54%-a üdvözölte a tevékenységünket és örült a denevérek jelenlétének. Az emberek 33%-a negatívan viszonyul a denevérekhez és többnyire kérik, hogy távolítsuk el a házukból. A válaszolók 19%-a tőlünk hallott először arról, hogy denevérek élnek a lakótelepen. 73 új denevérbúvóhelyet sikerült megtalálnunk ezen kérdőívek segítségével.